FrontEnd distribueren

Inleiding

Op deze pagina tips over hoe u op de makkelijkste manier ervoor kunt zorgen dat alle medewerkers met het nieuwste FrontEnd werken.

Hoe?

De update heeft u ontvangen in een e-mail met als onderwerp: Update Office Programs Access applicatie. In het bericht wordt in de rubriek Bestanden uitpakken verwezen naar een pagina hoe u de bestanden uitpakt. We gaan er hier vanuit dat u dat heeft gedaan en dus weet hoe u de X uit de extensie kunt verwijderen. Zo niet, dan kunt u dit hier lezen.

Doe nu het volgende:

1. Start het FrontEnd en koppel het aan het BackEnd.
  2. Het is dit gekoppelde FrontEnd dat bij de medewerkers op hun systeem geplaatst moet worden.
    (Als u iedereen het niet gekoppelde bestand zou geven, dan moet elke medewerker de koppeling maken.)
  3. Als u toegang heeft tot de werklocatie van de medewerkers, dan kunt u eenvoudig een kopie van het gekoppelde FrontEnd op hun werklocatie plaatsen.

Heeft u geen toegang tot hun systeem en hebben die gebruiikers wel toegang tot de locatie van het BackEnd, dan zult u hen het FrontEnd moeten toezenden. Zorg er in dit geval voor dat u rekening houdt met de X. Hier leest u hoe. U kunt ontvangers dan ook verwijzen naar die pagina.

Opmerkingen

TijdstipTijdens de koppeling wordt dan wel gecontroleerd of het BackEnd niet in gebruik is, maar beter is om met iedereen een tijdstip af te spreken wanneer niemand in het programma mag zijn. Bij een update worden BackEnds soms bijgewerkt en dan mag een bestand niet in gebruik zijn.

Waarom een FrontEnd voor elke gebruiker?

U weet dat het BackEnd op de server geplaatst moet worden zodat iedereen met dezelfde data werkt. Het gebeurt vaak genoeg dat mensen ook een FrontEnd op de server plaatsen en dan voor elke gebruiker een koppeling maken naar dat FrontEnd. Dit lijkt aanvankelijk slim bedacht, maar dieper beschouwd is het 'te kort door de bocht' met desastreuse gevolgen van dien. Een paar redenen waarom dat zo is.

Dataverwerking

In een geavanceerde applicatie is een FrontEnd voorzien van objecten waarmee o.a. data wordt verwerkt. Deze objecten worden dynamisch gemanipuleerd zodat ze variabel kunnen worden ingesteld om de data te bewerken en/of op te halen. Gebruiker A wil iets gaan doen en hij gebruikt object X. Stel dat object X een dialoogvenster is waarmee data kan worden opgehaald om een bulkbewerking op records uit te voeren. Wanneer voor elke gebruiker een koppeling naar hetzelfde FrontEnd is gemaakt, en gebruiker B voert acties uit via datzelfde dialoogvenster, gaat het mis. Dat komt omdat gebruiker A en B met exact hetzelfde dialoogvenster werken. Beter gezegd: ze werken met dezelfde instantie van het FrontEnd. Het is niet de eerste keer dat BackEnd hierdoor onherstelbaar corrupt raken.

Wanneer bij elke gebruiker een FrontEnd op het systeem is geplaatst, kunnen meerdere gebruikers wel met dezelfde objecten werken, maar werken ze allemaal in een afzonderlijke instantie.

Prestaties

Als een FrontEnd op de server is geplaatst en voor gebruikers is er een koppeling naar gemaakt, zal dit de prestaties niet ten goede komen. De reden is dat dan niet alleen de data uit het BackEnd op en neer verzonden moet worden, maar ook de software van het FrontEnd.