Start van de cursussen

Door Peter van Loosbroek - eigenaar Office Programs

In december 2018 ben ik begonnen met de opzet van de pagina Cursussen. Hierop zal ik informatie presenteren zodat iedereen kan leren programmeren. Het zal gaan van beginner tot en met gevorderd. De onderwerpen zullen uiteenlopen zoals VBA (in Access, Outlook, Word, Excel en VBA algemeen), SQL, Access SQL, DAO etc. Het is niet alleen programmacode wat aan bod komt, maar ook handige tips voor het werken met Microsoft Office.

Ik wil een goede basis meegeven zodat ook mensen die nog helemaal niks van de materie afweten gezellig mee kunnen doen. In de eerste lessen moet dan ook best veel worden uitgeleg. Ik zal proberen het leuk en interessant te maken, zodat de gedetaileerde uitleg hopelijk als minder problematisch wordt ervaren.

Verder zijn er pagina's nodig die basisonderwerpen bevatten zoals foutafhandeling, variabelen, etc. Dit soort pagina's zullen stapsgewijs worden geplaatst. De inhoudelijkheid ervan zal eerst sumier zijn zodat het onderwerp alvast enigzins is toegelicht en er links kunnen worden gemaakt. Later wordt het onderwerp dan verder toegelicht.

Omdat het zo leuk, leerzaam en zinvol is

De opbouw van de lessen zal steeds de basis van een bepaald onderwerp belichten. Essentieel is dat kleine dingen vanaf de basis goed begrijpelijk worden gemaakt. Want grote werken bestaan uit kleine onderdeeltjes. Zo zijn objecten, eigenschappen, methoden en gebeurtenissen heel belangrijk om te weten wat dat is en hoe het werkt. Er zal erg veel aan bod komen dat we gepaard laten gaan met leuke en zinvolle dingetjes.

Geen hoge opleiding nodig

Ik zal zeker interessante, kant en klare code presenteren. Echter, als je niet veel meer kan dan louter die kant en klare code overnemen, dan kan je nog steeds niet alles maken wat je maar wilt. Omdat je een basis mist. Daarom gaat veel aandacht naar de basis. Ik zie op forums (zoals MSDN) vaak dat mensen wel de klok heb horen luiden maar niet echt weten waar de klepel hangt. En die mensen geven zich uit als 'programmeur' en gaan voor bedrijven opdrachten aan. Dit moet je niet willen. Als je mentaal goed in elkaar steekt krijg je daar geen goed gevoel bij, dat is niet leuk. Ik heb voorbeeldcode gezien van mensen die informatica hebben gestudeerd en hun studie succesvol afgerond hebben, maar die helemaal niet begrijpen hoe foutafhandeling werkt. Als je dit ene aspect niet begrijpt, dan vormt dit overal in al je applicaties een zeer ernstig probleem.

Een hoge opleiding wil dus zeker niet alles zeggen en is absoluut niet nodig. Je moet graag willen, dingen goed willen doen en dingen willen onderzoeken. En heel handig is om een goede leraar aan je zijde te hebben die je begeleid: van beginneling tot een echte programmeur zoals men het bij Microsoft graag ziet. Maar uiteindelijk moet je het zelf doen. Het is zoals met poepen en plassen. Dat moet je ook zelf doen. En dat is al zo makkelijk... dus die moeilijkere dingen moet je zéker zelf doen .

Enthousiame

Of je nu dingen leert voor je werk of gewoon voor privé, belangrijk is dat het leuk is wat je leert en doet. Als het leuk is, dan ga je er meer voor. Elk stukje dat je met succes afrond zal een onderdeeltje worden in je 'gereedschapskist' waarmee je prachtige dingen kunt doen. Dit zal zich uitbreiden wat zeer inspirerend is. En naarmate je meer leert, hoe enthousiaster je wordt. Zeker doordat je echt leert programmeren zoals het hoort. Enthousiasme is de essentiële factor, maar dat kan alleen als je het goed begrijpt en het goed kunt volgen. Vroeger had ik een wiskundeleraar die ongetwijfeld goed was wiskunde, maar hij kon het niet uitleggen. Nu zal het ook best wel aan mij hebben gelegen, maar een feit is dat ik er geen van bal en begreep en er dan ook geen lol aan beleefde. Een leraar moet in de eerste plaats goed zijn in vak. Maar hij moet ook uit z'n bubbel kunnen stappen en zich verplaatsen in mensen die nog niks van de materie weten. Voor een leraar is een bijkomende factor dat hij vooral heel eenvoudig moet zijn. Maar voor de meesten is het moeilijk om eenvoudig te zijn, en makkelijk om moeilijk te doen.

Ik wens iedereen veel plezier met de cursussen en een leerzame beleving.

Cursussen