AutoNumString

Tellen in een alfanumeriek veld

Bij numerieke ID's worden het ID's uiteraard automatisch genummerd en vaak kunt u het nummer ook aanpassen. Een dergelijke nummering kan onder normale omstandigheden niet in een veld waarvan het gegevenstype een tekenreeks is (een alfanumeriek gegeven). Want in zo'n veld kan je niet tellen. Maar hier hebben we iets op gevonden...

Met de AutoNumString functie hebben we het mogelijk gemaakt dat het unieke ID op dezelfde wijze kan worden bepaald en ingevuld zoals we dat doen bij numerieke velden. Als de functie AutoNumString beschikbaar is, vindt u deze op het Opties dialoogvenster van de desbetreffende module.

De focus

Welk veld de focus krijgt bij het openen van het formulier en wanneer u op Insert drukt, wordt altijd automatisch geregeld. In dit geval is dat niet anders; de focus wordt bepaald afhankelijk van uw instelling op het Opties dialoogvenster. Het volgende voorbeeld is hoe het in de module Klanten werkt.

  • Als de optie AutoNumString is uitgeschakeld, krijgt het veld KlantID de focus en typt u zelf het ID. U kunt ook op Insert drukken. Dit is het het beste. Waarom leest u op de pagina Sorteernamen en ID's.
  • Als de optie AutoNumString is ingeschakeld, krijgt het veld Sorteernaam de focus zodat het KlantID automatisch kan worden ingevuld als u begint met typen. U kunt ook op Insert drukken.