Reparatie

Heeft u een bestaande applicatie die door iemand anders is gemaakt en er is een reparatie, onderhoud of een uitbreiding nodig? Dan kunt u bij mij terecht. Maar voordat er kosten worden gemaakt, is het verstandig eerst wat zaken in beschouwing te nemen.

Onbekend terrein

Ongeacht het gaat om een reparatie of een uitbreiding, een feit is dat er werkzaamheden moeten worden uitgevoerd op onbekend terrein. Soms zijn diep zittende fouten snel opgelost, maar het kan ook heel anders uitpakken. Daarbij komt dat er maar weinig mensen zijn die goed documenteren hoe de applicatie is gebouwd. Ook is de expertise van degene die de applicatie heeft gebouwd van belang. Al deze dingen kunnen leiden tot onverwachte hoge kosten.

Mocht het zijn dat we eraan beginnen, dan kan zoiets niet op aanneemsom, maar per uur. Het is namelijk een situatie van onvoorziene werkzaamheden waarvan niemand vooraf kan zeggen wat we zullen tegenkomen. Een reparatie of uitbreiding kan een kleinigheidje zijn, maar er kleven weldegelijk ook risico's aan. Want:

  • Ik ken uw database (nog) niet en zal deze (minstens voor een bepaald deel) moeten gaan bestuderen voordat ik een wijziging aanbreng.
  • Vaak zijn Access applicaties niet bepaald deskundig gebouwd. Dit klinkt niet positief, maar dit is helaas vaak de realiteit. In een applicatie zijn erg veel aspecten die een verband met elkaar hebben. Denk hierbij aan de controle en afvang van de invoer, het verwerken van data, de opzet van tabellen en relaties, programmacode etc. etc. Dit zijn allemaal heel reële risicofactoren.

Houdt er dus rekening mee dat u geld gaat steken in iets waarvan de hoogte van de kosten nog volstrekt onduidelijk is. In sommige gevallen is een fout snel gevonden en kan de zaak weer snel werkende worden gemaakt. In andere gevallen zijn er heel wat meer uren me gemoeid. En is de database slecht gebouwd, dan zit u nog steeds met een onbetrouwbare database waar het van alle kanten rammelt en die daarom ook in de toekomst geld blijft kosten. Voor zulk een investering wil ik u behoeden.

Als ik een database bekijk, zie ik snel tekortkomingen waarop het mis kan gaan en zal dat dan ook aangeven. Dat gaat niet gepaard met de negatieve intentie om iets af te kraken, maar met de nobele intentie u te waarschuwen voor gevaren en risico's.

Overweeg ook het volgende

Vraagt u zich toch ook eens af - dat als het probleem dat zich nu voordoet is opgelost - of u dan wel alle functionaliteiten heeft die u zou wensen. Als u zaken wilt laten bijbouwen, moeten die nieuwe functionaliteiten van scratch af aan gemaakt worden omdat het moet aansluiten op uw bestaande database. De functionaliteiten die u op de website heeft gezien, zijn afhankelijk van meerdere componenten die op elkaar zijn afgestemd; die kunnen dus niet zomaar even worden ingezet.

Als uw applicatie verbouwd moet worden, kan dat daarom misschien wel meer gaan kosten dan een geheel nieuwe database te bouwen. Die grens kan namelijk al snel bereikt worden omdat een Office Programs Access applicatie snel en professioneel gebouwd wordt met voor geprogrammeerde middelen. Bovendien weet u dan zeker dat u alle functionaliteiten aan boord heeft, wat u maar wenst. Daarnaast weet u dan ook zeker dat alle mogelijkheden tot uitbreiding en continuïteit gewaarborgd zijn zonder dat u last heeft van bedrijfsverstoringen. Bouwen doe ik wel op aanneemsom, dus weet u altijd waar u aan toe bent. Doe eens wat inspiratie op en kijk eens rustig rond op de website.

Heeft u vragen, neem dan gerust even contact op.